sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Vulcanii noroiosi

Este duminica. Inca de dimineata, cam pe la ora 9, devreme pentru o zi de weekend (pentru mine), suna telefonul. Este Tory, care ma intreaba daca vreau sa merg la vulcanii noroiosi. Binenteles ca accept invitatia si iata-ma intr-o juma’ de ora la el acasa. Aici aflu ca mergem mai multi. Asa ca dam adunarea la benzinaria Petrom din Craiter. Acum am ocazia sa vad noua masina a lui Dragos. Dupa ce alimentam si luam cate ceva de prin magazin purcedem la drum.

Vremea se anunta frumoasa si asa avea sa fie, o frumoasa zi de toamna, in care soarele a stralucit toata ziua. Prima oprire, pantru poze, o facem inainte de a intra in Intorsura Buzaului. Aici Tory constata ca acumulatorul de la aparatul lui este gol, si daca nu aveam eu aparatul la mine, nu cred ca mai ajungeam nicaieri. Dupa ce tragem cateva cadre plecam mai departe.

A doua, a treia si alte opriri au avut loc in zona lacului de acumulare de la Siriu. La fiecare curba, la fiecare popas, in orice loc de unde puteam face niste poze. Ce a iesit vedeti mai jos.











Plecam mai departe. Daca pana la baraj ne-au insotit copacii si padurea, de aici inainte ne vor insotii casele si oamenii, caci de aici mergem pe un drum foarte intortocheat, numai prin localitati. Localitati care nu stii unde incep si unde se termina. Sunt mai multe localitati, dar parca e numai una, al naibii de lunga.

Dupa un popas, unde am si mancat cate ceva, iata-ne ajunsi si la vulcanii noroiosi. Si am sa va spun cateva cuvinte despre acesti vulcani, luatede pe un panou de la intrare.

Termenul de “vulcani noroiosi” defineste o eruptie lenta sau brusca de noroi insotita de emanatii de gaze si chiar de petrol. Ei au fost remarcati pentru prima oara la noi in tara, la Berca, judetul Buzau, de catre francezul H. Cognand in anul 1867, cu ocazia unor prospectiuni petroliere. Vulcanii noroiosi se deosebesc de cei propriu zisi prin produsele de eruptie, forme si dimensiuni.















Vulcanii noroiosi se impart in trei mari categorii dupa felul aparitiei: vulcani datorati eruptiei gazelor naturale; vulcani datorati emanatiei gazelor vulcanice si vulcani noroiosi de origine seismica. Vulcanii de la noi din tara fac parte din prima categorie si se gasesc in trei areale diferite: Paclele Mari cu o suprafata de 22 ha; Paclele Mici cu o suprafata de 16.5 ha si Paclele de la Beciu cu o suprafata de 20x40 m.


Binenteles ca noi am fost prea lenesi sa mai citim panaoul de la intrare, pe care scria despre faptul ca exista Paclele Mari si Paclele Mici, asa ca am vizitat doar Paclele de la Beciu, adica pe cele mai mici. Acum avem motiv ca sa revenim si sa vizitam si ceilalti vulcani.